5 Redenen waarom nachtmerries goed voor je kunnen zijn

,
Vrouw ontwaakt uit nachtmerrie onder wit dekbed

Last van nare dromen? Nachtmerries kunnen soms echt angstaanjagend zijn. Toch is er steeds meer bewijs dat ze eigenlijk heel goed kunnen zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Dat kan dan wel zo zijn, echt leuk zullen ze nooit worden.

Wat kun je doen bij nachtmerries?

Als je regelmatig last hebt van nachtmerries, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je te helpen een goede nachtrust te krijgen. Onthoud echter dat nachtmerries heel normaal zijn. Ze lijken een natuurlijk onderdeel te zijn van de functie van je brein en kunnen je zelfs op een paar manieren ten goede komen. Desalniettemin, als ze ervoor zorgen dat je slaap verliest, zijn hier enkele dingen die je misschien kunt overwegen:

Wat betekenen nare dromen eigenlijk?

Nachtmerries zijn de manier waarop je brein een specifiek probleem probeert te verwerken. Dit kunnen bijvoorbeeld trauma’s uit het verleden zijn, onderdrukte emoties/angsten, of zoals je later zult ontdekken, een manier om je voor te bereiden op een mogelijke bedreiging in het echte leven.

Nogmaals, het is belangrijk om te benadrukken dat nachtmerries heel gewoon zijn en blijkbaar een natuurlijk onderdeel zijn van de functie van je brein. Maar voor bijzonder levendige nachtmerries of regelmatige slechte dromen kunnen ze waardevolle inzichten bieden in je onderbewuste.

Het kan een goed idee zijn om een “droomdagboek” bij te houden om te zien of je patronen in je nachtmerries kunt ontdekken. Dit proces kan je helpen begrijpen waarvoor je bang bent of wat je zorgen baart, en manieren zoeken om ze te verbeteren. Wie weet ontdek je wel een langgekoesterde onderdrukte wens.

Waarom nachtmerries goed voor je kunnen zijn

Nachtmerries zijn niet leuk, daar zal iedereen het over eens zijn, maar het is heel normaal om er af en toe een te hebben. Sterker nog, je kan er zelfs je voordeel mee doen: 

1. Nachtmerries kunnen je beter laten voelen

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar nachtmerries hebben een interessant potentieel voordeel aan het licht gebracht. Slechte dromen kunnen je namelijk helpen omgaan met stress en angst. 

Door je diepste, donkerste angsten uit te spelen in een veilige “virtuele simulatie,” probeert je brein ze in een verhaal te verwerken. Dit klinkt misschien vreselijk, maar wanneer je wakker wordt en de gebeurtenissen herinnert, helpt dit je om de situatie beter aan te pakken. Door de gebeurtenissen in je concrete herinneringen te verankeren, behandelen je ze als verleden tijd, niet als heden. Wetenschappers geloven dat dit je in staat stelt om jezelf ervan te distantiëren en een vorm van emotionele ontlading biedt.

2. Nachtmerries kunnen je fysieke welzijn daadwerkelijk ten goede komen

Een andere verrassende bijkomstigheid van nachtmerries is dat ze eigenlijk fysiek gunstig voor je kunnen zijn. Nachtmerries treden meestal op tijdens de REM-slaap, wanneer de bloedstroom naar de hersenen afneemt en wordt omgeleid naar de spieren en andere vitale lichaamssystemen. Hierdoor kunnen organen en weefsels herstellen van de dagelijkse belasting. Groei- en stresshormonen, je immuunsysteem, hart en bloeddruk worden allemaal positief beïnvloed als gevolg hiervan. Hoewel dit ook tijdens gewone dromen gebeurt, is het belangrijk om zoveel mogelijk REM-slaap te krijgen.

Dus, hoewel nachtmerries op het moment zelf geen prettige ervaring zijn, profiteert je lichaam eigenlijk van de verhoogde bloedtoevoer. Dit verbetert je algehele welzijn op de lange termijn.

3. Nachtmerries zijn een soort training voor bedreigingen

Volgens onderzoek van neurowetenschappers zouden nachtmerries een manier kunnen zijn waarop je lichaam je traint voor potentiële bedreigingen in het echte leven. Iets vergelijkbaar met punt 1 hierboven, kunnen nachtmerries je ook helpen om potentieel gevaarlijke situaties “uit te spelen” voordat ze zich overdag voordoen. Onderzoekers vroegen 18 vrijwilligers om EEG-hoofdtelefoons te dragen terwijl ze sliepen. Vervolgens werden ze meerdere keren gedurende de nacht wakker gemaakt om een reeks vragen over hun dromen te beantwoorden.

Door informatie te vergelijken over dromen die angst veroorzaakten, konden ze hun hersenactiviteit in kaart brengen voordat ze werden gewekt. Ze ontdekten dat tijdens “enge” dromen twee gebieden van de hersenen bijzonder actief waren. Dit waren de insula en cingulate cortex. De eerste is overdag betrokken bij het identificeren en evalueren van emotionele reacties. De laatste bereidt het lichaam voor op fysieke reacties op waargenomen bedreigingen (ook bekend als “vecht of vlucht”-reacties).

Een tweede deel van de studie omvatte 89 deelnemers die werd gevraagd om een “droomdagboek” bij te houden. Toen ze verontrustende beelden te zien kregen die normaal gesproken een reactie zouden veroorzaken in de insula en cingulate cortex, hadden degenen die meer nachtmerries hadden opgenomen een opvallend verminderde reactie. Bovendien vertoonde hun amygdala (ook bekend als het “angstcentrum” van de hersenen) een opvallende afname van de reactie.

“Dromen kunnen worden beschouwd als echte training voor onze toekomstige reacties en kunnen ons mogelijk voorbereiden op echte gevaren in het leven” zei hoofdonderzoeker Lampros Perogamvros, een senior docent aan het Centrum voor Slaapgeneeskunde van het Universitair Ziekenhuis van Genève.

4. Nachtmerries kunnen je helpen onderdrukte emoties te begrijpen

Sommige wetenschappers geloven dat nachtmerries je ook kunnen helpen om bepaalde onderdrukte emoties te begrijpen en ermee om te gaan.

Technisch gezien dissociatie genoemd, is tijdens een nachtmerrie in de REM-slaap het limbisch systeem ontspannen en worden emoties ontgrendeld. Dit geeft je een unieke kans om na te denken over dingen die je misschien onderdrukt.

“Het interpreteren van dromen en nachtmerries biedt een unieke kans om te reflecteren op de dingen die we mogelijk onderdrukken of inzicht te krijgen in ons onderbewustzijn. Barrett twijfelt aan de nuttigheid van ‘droomwoordenboeken’, maar moedigt mensen aan om na te denken over wat hun droom voor hen persoonlijk zou kunnen betekenen. Let op wanneer je een nachtmerrie hebt en waar het over gaat. Gebruik de enge droom om een reis door je emotionele landschap te maken. Je zult misschien verrast zijn door wat je vindt.” – Inverse.

5. Nachtmerries zijn een vorm van natuurlijke “exposuretherapie”

Wetenschappers zijn ook gaan geloven dat nachtmerries kunnen fungeren als een vorm van “exposuretherapie” voor mensen die echte trauma’s hebben meegemaakt in hun leven. Voor psychiaters wordt dit over het algemeen beschouwd als de methode voor de behandeling van fobieën en posttraumatische stressstoornissen.

Door iemand geleidelijk aan zijn diepste angsten bloot te stellen, zoals honden of spinnen, in een veilige omgeving, leert deze vorm van therapie omgaan met hun fobie. Nachtmerries lijken op een vergelijkbare manier te werken. Dit geldt vooral voor bijzonder traumatische gebeurtenissen, en nachtmerries blijken een natuurlijke manier om het verleden opnieuw te beleven en hierdoor een soort afsluiting te bereiken.

Disclaimer

Een incidentele nachtmerrie is geen reden tot slapeloze nachten, maar als je regelmatig last hebt van nachtmerries, kan dit duiden op een mogelijk onderliggend probleem. Als dit het geval is en je je er zorgen over maakt, is het wellicht verstandig om medisch advies in te winnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat nachtmerries op zichzelf vaak een normaal onderdeel zijn van de menselijke ervaring. Zoals eerder besproken, kunnen ze zelfs enkele positieve aspecten hebben, zoals het helpen verwerken van stress, het bevorderen van fysieke welzijn en het bieden van een vorm van “exposuretherapie”. Echter, als je regelmatig wordt geplaagd door nachtmerries en ze een negatieve invloed hebben op je slaap en welzijn, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken.

Door met een medisch professional te praten, kun je de mogelijke oorzaken van je nachtmerries identificeren en samen werken aan manieren om ermee om te gaan. Het kan zijn dat er onderliggende emotionele of psychologische factoren zijn die aandacht nodig hebben. Zoek ondersteuning en begrip, want met de juiste aanpak kun je mogelijk je nachtmerries beter begrijpen en er effectiever mee omgaan, zodat je weer rustig en verkwikkend kunt slapen.